Ha..this is the 1st entry pasal makanan n masakan...hehehe..duduk kt Ulu nih kene masak sendiri...kalau x...alamat kebulur+kempunan...udah le hobi makan...pastu xde kedai jual brg2 makanan...aduhaiiiii...nasib badan ler...tp nasib baik aku ni suke masak..
 |
tuhau yang dah siap dipotong..nak masak camni boleh..nk ditumbuk pn boleh..:) |
 |
tuhau tumis belacan |
Hari ini masak tuhau goreng tumis belacan...ape tu tuhau?? xtau nk describe cane...tgk le sendiri..\
 |
ini dia tuhau (nama kt sabah..kt sini org kayan panggil KETUKUNG LANGAU)...mcm pokok lengkuas pun ade..mcm pokok kantan pun ade
ESEPINYER..(ikut cara org2 kt sini masak le)
Bahan2:
3 batang tuhau (di buang kulit luar, ambil isi yg lembut shj dan dipotong atau ditumbuk)
4 biji bawang merah
2 biji bawang putih
1 inci belacan
segenggam ikan bilis / udang kering
cili padi (lagi pedas lagi sedap)
minyak utk menumis
garam
gula
cara2nye:
tumbuk semua bahan kecuali minyak, garam dan gula.panaskan minyak dan tumis kesemua bahan tumbuk tadi. masukkan sedikit garam dan gula..tumis sehingga tuhau td lembut..sedia untuk dimakan panas2..
|
No comments:
Post a Comment