Followers

Wednesday 5 October 2011

Tuhau tumis Belacan

Ha..this is the 1st entry pasal makanan n masakan...hehehe..duduk kt Ulu nih kene masak sendiri...kalau x...alamat kebulur+kempunan...udah le hobi makan...pastu xde kedai jual brg2 makanan...aduhaiiiii...nasib badan ler...tp nasib baik aku ni suke masak..
tuhau yang dah siap dipotong..nak masak camni boleh..nk ditumbuk pn boleh..:)
tuhau tumis belacan
Hari ini masak tuhau goreng tumis belacan...ape tu tuhau?? xtau nk describe cane...tgk le sendiri..\
ini dia tuhau (nama kt sabah..kt sini org kayan panggil KETUKUNG LANGAU)...mcm pokok lengkuas pun ade..mcm pokok kantan pun ade


ESEPINYER..(ikut cara org2 kt sini masak le)

Bahan2:
3 batang tuhau (di buang kulit luar, ambil isi yg lembut shj dan dipotong atau ditumbuk)
4 biji bawang merah
2 biji bawang putih
1 inci belacan
segenggam ikan bilis / udang kering
cili padi (lagi pedas lagi sedap)
minyak utk menumis
garam
gula

cara2nye:
tumbuk semua bahan kecuali minyak, garam dan gula.panaskan minyak dan tumis kesemua bahan tumbuk tadi. masukkan sedikit garam dan gula..tumis sehingga tuhau td lembut..sedia untuk dimakan panas2..


No comments:

Post a Comment